Lenyűgöző és zseniális tudományos siker! Legyőzhetővé vált az 1-es típusú cukorbetegség. Csak egy kérdés maradt: magyar vagy francia kutatóké az elsőség?

Mielőtt belekezdenénk, ide az elejére kívánkozik a címben szereplő tény magyarázata és néhány szó ennek gyakorlati következményéről

A TÉNY

 A jelenleg a diabetológia és a dietetika által hivatalosan ajánlott táplálkozási ajánlástól radikálisan eltérő, unortodoxnak számító táplálkozással nemcsak „átlagosnak” mondható autoimmun betegségek gyógyíthatók meg, hanem az 1-es típusú cukorbetegség esetén is sikeresen alkalmazható: megállítható vele a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása, megőrizhető a saját inzulintermelés, és inzulinmentesség érhető el, amennyiben a terápiát a diagnózis felállításához képest időben közel kezdik el.

Ezekről a tényekről számoltak be magyar és francia kutatók. A magyar kutatócsoport a Paleomedicina Hungary (ICMNI-Orvosi Rehabilitációs Centrum) orvos-klinikusa és kutatója dr. Clemens Zsófia és dr. Tóth Csaba, a franciák pedig a Dijoni Egyetemi Kórház orvos munkatársai. A két csoport beszámolója között 5 év telt el! A Paleomedicina -ICMNI javára. A Paleomedicina Hungary három tudományos közleményt jegyez a témában, a francia munkacsoport egyet. A francia munkacsoport előzmény nélkülinek titulálja az eredményeit, elhallgatva a magyar munkacsoport korábbi eredményeit.   

 

A KÖVETKEZMÉNYEK

Az eredményekből az következik, hogy az orvoslás (konkrétan a diabetológia) egy egyszerű, de minden eddiginél hatékonyabb eszközt kap a kezébe, hogy az újonnan diagnosztizált cukorbetegeket meggyógyítsa. Legtöbb esetben gyerekekről vagy fiatalokról van szó.

Ha távolabb nézünk, akkor további pozitív következményei is lehetnek ennek a felfedezésnek. Ismert tény, hogy a béta sejt transzplantáció 1-es típusú cukorbetegeknél korábban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az új eredmények fényében azonban realitássá válhat, hogy azok a betegek, akik már huzamosabb élnek 1-es típusú cukorbetegséggel a mi terápiás módszerünk mellett nagyobb reményekkel vághatnak neki a béta-sejt transzplantációnak, és így akár inzulinmentessé válhatnak.

Ez a kilátás tehát  valójában nemcsak az újonnan diagnosztizált, hanem minden 1-es típusú cukorbeteg szempontjából óriási jelentőségűvé teszik a címben szereplő tényt.

Lássuk a közleményeket:

 

A francia orvosok közleménye:

Bouillet B, Rouland A, Petit JM, Vergès B. A low-carbohydrate high-fat diet initiated promptly after diagnosis provides clinical remission in three patients with type 1 diabetes. Diabetes Metab. 2019 Jul 10.

A magyar kutatók, klinikusok közleményei:

1.
Tóth C, Clemens Z. Type 1 diabetes mellitus successfully managed with the paleolithic ketogenic diet. Int J Case Rep Images 2014;5(10):699–703.

2.
Tóth C, Clemens Z. A child with type 1 diabetes mellitus (T1DM) successfully treated with the Paleolithic ketogenic diet: A 19-month insulin freedom. Int J Case Rep Images 2015;6(12):752–757.

3.
Clemens, Zsófia and Tóth, Csaba (2019) “Paleolithic ketogenic diet (PKD) in chronic diseases: Clinical and research data,” Journal of Evolution and Health: Vol. 3: Iss. 2, Article 6.